Verander de taal : FR

Campagne I am SAM

Om een maximum aan SAM’s in staat te stellen zich als dusdanig te identificeren, en zo van het netwerk gebruik te maken, hebben we de campagne “I am Sam” gelanceerd. Mannen en vrouwen van alle leeftijden en horizonten vertrouwen hun actie aan de camera toe in een kort interview. De eersten die hun getuigenis hebben aangeboden, zijn Hugues Dayez (journalist cinema RTBF), Gilles DAL (scenarist stripverhalen), Emmanuelle Bonmariage (actrice en regisseur van “Manu, l’homme qui ne voulait pas cacher sa caméra”, gewijd aan haar vader die de ziekte van Alzheimer heeft) … Je bent Sam of je kent een Sam? Aarzel niet om met ons contact op te nemen om aan deze campagne deel te nemen.

Campagne « Wederzijdse hulp, een instinct »

Om de communicatie rond SAM te lanceren hebben we een capsule uitgewerkt die wederzijdse hulp onder dieren illustreert: een schildpad die een soortgenoot komt helpen in een hachelijke situatie. Verspreid via de sociale netwerken, kreeg ze meer dan 112 000 views. Zoveel bezoekers die geraakt werden door de boodschap: « Wederzijdse hulp? Een instinct! ».

De getuigenissen van Sam

Onze bijdragers die hun ervaring delen voor de campagne « I am Sam », drukken zich uit in zeer eerlijke bewoordingen, waarmee u zich misschien identificeert. Woorden die verbinding creëren…

1. SAM Senior

Goeiedag dames en heren, ik heet Arthur maar mijn bijnaam is SAM! En ja… ik zorg dagelijks voor mijn echtgenote van 88 jaar; ik heb zelf recentelijk mijn negentigste verjaardag gevierd.

Joséphine en ik, wij zijn sinds meerdere tientallen jaren getrouwd en onze kinderen hebben de tijd niet om haar alle dagen te helpen; dus zorg ik voor haar. Ze is bedlegerig, het wordt dus moeilijk voor mij en mijn oude beenderen om haar te behandelen… Daarom heb ik geïnvesteerd in een aangepaste stoel die ervoor zorgt dat zij niet moet afzien door haar doorligwonden en dat ik mijn rug kan sparen tijdens haar verplaatsingen. Het was niet gemakkelijk om DE stoel te vinden die voor ons beiden geschikt was en daarvoor heb ik een beroep gedaan op het team van SAM-le Réseau des Aidants. Dankzij hun medisch-sociale gids heb ik de ideale bandagist gevonden die me geholpen heeft bij onze keuze van aangepast materiaal om haar en mijn comfort te verbeteren!

2. SAM Business Man

Hallo! Ik ben SAM, eigenlijk Max, maar voor mijn papa ben ik SAM! Hij heeft enkele jaren geleden een beroerte gekregen. Mijn moeder kon het niet verdragen, dus ben ik het die overneem, zelfs al leef ik niet meer samen met hem. Hij kan zich beredderen maar ik ga toch regelmatig langs om me ervan te vergewissen dat alles goed gaat.

Gelukkig ben ik overdag helemaal gerust want hij gaat naar een aangepast dagcentrum voor mensen met een hersenletsel. Hij was daar al toen SAM-le Réseau des Aidants, online kwam maar het netwerk geeft me een kleine plus… het forum!

Na mijn werkdag meld ik me aan en neem ik de tijd om te kijken wat de andere SAM’s online vertellen. Het doet goed om me minder alleen te voelen in een dergelijke situatie!

3. SAM Dochter

Hallo! Ik heet Christelle en ik zorg voor mijn peter, Pascal. In de familie blijven we bij elkaar en wanneer Pascal een depressie kreeg, hebben we hem niet gelost, zelfs als het voor ons allemaal moeilijk is… Hij is drugsverslaafde geworden als gevolg van zijn ziekte, maar hij zorgt goed voor zichzelf. Overigens heb ik op SAM-le Réseau des Aidants, de info gevonden die ik nodig had!

Ik heb niet alleen artikels kunnen lezen over zijn pathologie en de dagelijkse gevolgen hiervan, maar ik heb ook praatgroepen gevonden waar ik mijn hart kon luchten, want het is niet gemakkelijk om zoveel te incasseren op mijn 18 jaar. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, maar één ding is zeker, mijn peter is in goede handen!

4. SAM Mama

Goeiedag iedereen! Ik ben Nathalie, de moeder van Lou maar ik ben ook haar SAM. Lou is 6 jaar en heeft een handicap sinds haar geboorte. Ze heeft hersenverlamming, ook IE genoemd, infantiele encefalopathie.

We hebben haar handicap bij haar geboorte ontdekt; ik hoef u niet te vertellen dat dat een echte schok teweegbracht bij mij en mijn partner! Het moeilijkste was niet om in concrete zaken zoals thuishulp te voorzien, maar eerder te weten hoe haar en onze toekomst eruit zou zien… Een cruciale vraag, zelfs wanneer je kind geen enkel gezondheidsprobleem heeft!

Op SAM-le Réseau des Aidants heb ik virtueel kennis kunnen maken met ouders in een gelijkaardige situatie als wij met Lou en het is geruststellend te zien dat er sommigen dit al hebben meegemaakt. Wij wisselen adviezen uit en delen onze bezorgdheden het vaakst over het « wat na ons, ouders ».

Wij hebben ook de mogelijkheid om informatieve dossiers te consulteren. Dit zijn kostbare bronnen die ons in staat stellen om ons de juiste vragen te stellen en enkele denkpistes te vinden in verband met onze dochter.

Voor het ogenblik bekijken we de toekomst van Lou een beetje serener, zelfs wanneer het dagelijks moeilijk blijft.

5. SAM Residentie

Goeiedag! Ik ben Nicole en ik ga elke dag mijn vader Charles bezoeken. Ik ben dus ook SAM! Enkele maanden geleden heb ik moeten beslissen om voor hem een kamer in een rusthuis te zoeken. Het was geen gemakkelijke beslissing en vraagt van ons allebei inspanningen, maar het ging niet meer.

Mijn vader is oud en viel herhaaldelijk… Wij hadden een personenalarmsysteem geplaatst opdat ik geruster zou zijn, maar het werd te zwaar. Plotseling, na rijp beraad, hebben we geopteerd voor een « rusthuis ».

Daarbij heeft SAM-le Réseau des Aidants ons geholpen… Zowel bij de reflectie, aangezien we tal van bronnen hebben geraadpleegd op het netwerk, als bij de zoeken in de medisch-sociale gids.

Vandaag vinden mijn vader en ik een nieuw evenwicht. Ik ga elke namiddag bij hem langs met zijn tussendoortje en krant, zoals we vroeger thuis deden…