VANWAAR KOMT DIT PROJECT?
Het project SAM is opgestart in 2016, op initiatief van Aidants Proches Bruxelles, daarna volgde de steun van de COCOF. Als winnaar van de ‘Prix du Mérite social’ van de stad Brussel in 2017 groeide het project en het werd online gezet op 26 september 2018. In maart 2019 werd het genomineerd voor de verkiezing van de Brusselaar van het jaar in de categorie « maatschappij »…
Het doel van dit project bestaat erin het bestaande aanbod voor de mantelzorgers duidelijk te maken, en zo hun dagelijks leven te verlichten. Werken aan preventie door de toegang tot informatie en interacties met de SAM-gemeenschap te bevorderen…. Eerder preventie dan genezing.
Wanneer het in het leven fout loopt, biedt het webplatform van SAM je de mogelijkheid om gemakkelijk bestaande informatie te vinden, je tot professionelen te wenden, je stressvolle zoekacties op Google te besparen …
Een van de hoofdobjectieven van de vereniging is de preventie. We geven er ons snel rekenschap van dat het belangrijk is om na te denken over een essentieel punt: « alle mantelzorgers zijn SAM, maar niet alle SAM’s zijn noodzakelijk mantelzorgers».

De studies bewijzen dat een persoon die zich « mantelzorger » noemt, zich al in een toestand van uitputting bevindt omdat hij geen steun stroomopwaarts heeft gevonden.
Geïnspireerd op de BOB-campagne is ook de SAM-identiteit geboren. Deze heeft tot doel om de zelferkenning van deze potentiële verzorgers te faciliteren en een “Ik ben SAM”-reflex te creëren.
Daarom maakte de vzw Aidants Proches Bruxelles in mei 2018 de ‘Réseau des Aidants’ over aan de vzw SAM, speciaal opgericht om dit project te dragen. Die kwam uit haar fase van pilootproject en breidde zich vanaf dat ogenblik uit naar Wallonië.
Door een aparte structuur te creëren willen we eerst de missie van de vzw SAM-le Réseau des Aidants afscheiden van deze van de vzw Aidants Proches…
Sedert meer dan 10 jaar streven laatstgenoemden ernaar dat de mantelzorgers een wettelijk erkend statuut krijgen en met hen wordt rekening gehouden als werkelijke partners in de hulpverlenende en verzorgende inrichting. Zo haar werk er onder andere in bestaat om de rol van helper precies vast te leggen opdat hem een statuut zou worden toegekend, dan is de eerste missie van SAM-le Réseau des Aidants het creëren van verbinding, het delen van informatie, enz.… Ons tweede doel bestaat erin om « Mijnheer iedereen » in staat te stellen even gemakkelijk te zeggen « Ik ben SAM” als “Ik ben BOB”, zonder zich in te laten met de reglementering. De voorzitter van de vzw’s Aidants-Proches Bruxelles en Wallonië maakt deel uit van de vzw SAM-le Réseau des Aidants.
Hoe heeft het project zich ontwikkeld? Is het wetenschappelijk betrouwbaar?
De website van SAM beantwoordt aan de noden van deze gebruikers aan de hand van tools en online informatie die met hen is opgebouwd volgens de « patiënt-partner » - methode van de ULB, dat wil zeggen door te steunen op de erkenning van de experimentele kennis van de patiënt-partner en/of de mantelzorger-partner, uit het leven met (of de nabijheid van) een ziekte gegrepen, als aanvulling op de kennis van de professionelen.
Het project werd dus wetenschappelijk begeleid door universiteiten en professionelen uit de sector (zie Comité van experten). Heel de architectuur van het platform werd gevalideerd door een groep professionelen en mantelzorgers-partners. De inhoud van het platform wordt gefilterd door de evaluatie van een team mantelzorgers-partners en professionelen.
De inhoud van juridische en administratieve aard wordt dagelijks bijgewerkt door een team van juristen van Droits quotidiens.
Hoe wordt (en werd) het project gefinancierd?
SAM-Le Réseau des Aidants is een project gesteund door Télé-secours, de Koning Boudewijnstichting, Partenamut... en iedereen die het zijn tijd heeft aangeboden. Het zoekt voor het ogenblik financiering om zijn werking en ontwikkeling te garanderen. Inderdaad, de vzw SAM-le Réseau des Aidants en zijn tool, het SAM-netwerk, hebben tot doel de SAM’s, de helpers in ruime zin, concreet te ondersteunen. Het is voor het ogenblik onmogelijk om onze acties op lange termijn waar te maken zonder een minimale financiering van de bevoegde federale en/of gewestelijke en/of lokale instanties.
Zulk een steun zou de vzw in staat stellen om de neutraliteit van de diensten en het voortbestaan van zijn diensten te garanderen. In het algemeen belang, nu en in de toekomst. Wij zijn allemaal potentieel SAM!
Activiteitenrapport
SAM - Activiteitenrapport - 2019