Moet je naar een notaris gaan om een testament op te maken?

Gepubliceerd op 26/09/2022 Gepubliceerd door Helder Recht
Deel dit artikel

Neen, je moet niet langs een notaris gaan.

Het hangt ervan af hoe ‘zeker’ en ‘sterk’ je je testament wil maken. Met andere woorden: hoe groot je de kans inschat dat iemand het testament aanvecht.

1. Het eigenhandig testament

Je schrijft een eigenhandig testament volledig zelf met de hand, gewoon op een stuk papier. Je hoeft daarvoor niet naar de notaris te gaan en geen getuigen te hebben.

Om geldig te zijn, moet je eigenhandig testament:

  • een datum hebben;
  • volledig met de hand geschreven zijn;
  • ondertekend zijn;
  • voldoende duidelijk zijn: leesbaar en te begrijpen.
  • Zowel de goederen als de personen die genoemd worden moeten gemakkelijk identificeerbaar zijn.

Bijvoorbeeld: ‘Ik geef alles aan mijn buur’ is niet duidelijk genoeg als je meerdere buren hebt.

Voordelen: Nadelen: Het is gemakkelijk. Je kan je vergissen.

Zonder advies van een notaris is het mogelijk dat je niet helemaal

juist verwoordt wat je bedoelt, met het risico dat je testament anders wordt uitgevoerd dan je wou. Het is gratis. Bij twijfel is het gemakkelijk om het aan te vechten voor de rechtbank. Je kan op elk moment een nieuw testament maken. Het kan verdwenen, vernietigd of niet te vinden zijn op het moment van je overlijden. Om meer zekerheid te hebben, kan je kiezen om je eigenhandig testament door een notaris te laten registreren. De notaris maakt een vermelding van het testament in het Centraal Register van Testamenten (CRT).

Op het moment van je overlijden kan elke notaris in het register controleren of je een testament hebt opgemaakt en een kopie ervan vragen aan de notaris die de registratie gedaan heeft.

Opgelet! Bewaar je testament niet in je bankkluis. Wanneer je overlijdt, worden al je rekeningen en je bankkluizen tijdelijk geblokkeerd. Je riskeert dus dat je testament niet op tijd gevonden wordt.

2. Het notarieel testament

Een notarieel of authentiek testament wordt geschreven door de notaris waar je bij bent. De notaris schrijft neer wat jouw wil is, leest het voor en je ondertekent. Daarnaast moeten er ook 2 getuigen of een andere notaris aanwezig zijn.

Voordelen: Nadelen: De notaris begeleidt en adviseert je.

  • Hij kan je er bijvoorbeeld op wijzen:als je erfgenamen hebt die recht hebben op een reserve. Dat betekent dat je die erfgenamen niet volledig kan onterven;
  • welke keuze fiscaal het voordeligste is.

Je moet betalen voor een notarieel testament.

Over het algemeen is de prijs tussen 200 en 400 euro.

De prijs hangt af van hoe complex je situatie is, hoeveel contacten met de notaris nodig zijn, hoeveel opzoekingswerk moet gebeuren, enz.

Vraag een schatting van de prijs aan je notaris voor je eraan begint. Een notarieel testament is moeilijker om aan te vechten.

De notaris controleert of je mentaal in staat bent om een testament te maken en je wil uit te drukken. Het vraagt meer tijd en organisatie.

Je moet naar de notaris gaan met 2 getuigen of met een andere notaris. Het testament wordt automatisch geregistreerd in het Centraal Register van Testamenten (CRT) door de notaris.  

3. Het internationaal testament

Je kan een internationaal testament opmaken dat kan worden uitgevoerd in de meeste landen. In de praktijk wordt het weinig gebruikt.

 

Moet je naar een notaris gaan om een testament op te maken?

Lien

Presentatie van de auteur

Helder Recht (Belgïe)

Helder Recht
Helder Recht vzw biedt verschillende diensten aan in klare juridische taal.

Van dezelfde auteur

Tags

    Deel dit artikel

    Deze artikelen kunnen u interesseren