Bioscoop: SAM-verhalen

Gepubliceerd op 11/05/2021 Gepubliceerd door Le Réseau SAM
Deel dit artikel

Superman, Wonderwoman, Flash Gordon... Superheldenavonturen zijn altijd een groot succes geweest in de bioscoop... Maar hoe zit het met de verhalen van SAM's, de alledaagse helden en hun kwetsbare geliefden? Veel SAM-situaties worden op het grote scherm belicht!

Naast het onderhoudende aspect van deze films... Het zijn ook voorwendsels voor familiediscussies... gelegenheden om emoties op te roepen, moeilijkheden... soms niet gemakkelijk om mensen te laten begrijpen!

Aan de vooravond van het Filmfestival van Cannes heeft het SAM-team enkele bekroonde en niet bekroonde speelfilms 🎬 geselecteerd die ingaan op verschillende manieren van SAM zijn 🐢 en het begeleiden van een kwetsbaar persoon:


Wonder 

August Pullman is een jongetje 👦 geboren met een gezichts misvorming waardoor hij tot nu toe niet naar school kon. Vandaag gaat hij naar de vijfde klas van zijn plaatselijke school. Dit is het begin van een buitengewoon menselijk avontuur. Iedereen, in zijn familie, onder zijn nieuwe klasgenoten en in de hele stad, zal geconfronteerd worden met zijn eigen grenzen, zijn ruimhartigheid van hart of zijn bekrompenheid. Auggie's buitengewone avontuur zal uiteindelijk de mensen om hem heen verenigen. Ontdek in deze trailer August en alle SAM's die deze rol op zich nemen rond dit buitengewone jongetje zonder dat ze het weten: Wonder TrailerIntouchables

Philippe, een rijke aristocraat, huurt Driss, een jonge stadsjongen die net uit de gevangenis komt, in als zijn huishoudhulp. Kortom, de minst geschikte persoon voor de baan. Samen laten ze Vivaldi en Earth Wind and Fire samenleven, woorden en grappen, pakken en trainingsbroeken... Twee universums zullen botsen, elkaar temmen, om een vriendschap te baren die even gek, grappig en sterk is als onverwacht, een unieke relatie die de vonken doet overspringen en hen... Onaantastbaar.

Omar Sy als Driss, een SAM 🐢 buiten de gewone voor Philippe gespeeld door François Cluzet: Trailer van Intouchables.Still Alice

Getrouwd, gelukkig en moeder van drie volwassen kinderen, is Alice Howland een gerenommeerde professor in de taalkunde. Maar wanneer ze haar woorden begint te vergeten en de eerste tekenen van Alzheimer worden vastgesteld 🧠 worden de banden tussen Alice en haar familie op de proef gesteld. Eng, hartverscheurend, haar strijd om zichzelf te blijven is een prachtige inspiratie.

Alice, gespeeld door de hartverscheurende Julia Moore, verliest geleidelijk haar geheugen. Haar familie, de SAM's 🐢 die haar omringen, genieten van de tijd die ze nog met haar hebben : Still Alice Trailer.De rouille et d'os

Ali zit met de vijfjarige Sam. Het is zijn zoon, hij kent hem nauwelijks. Dakloos, berooid en zonder vrienden vindt Ali onderdak bij zijn zus in Antibes. Daar is het meteen beter, ze zet ze in de garage van haar huis, ze zorgt voor het kind en het weer is goed. Na een gevecht in een nachtclub kruist zijn lot dat van Stéphanie. Hij neemt haar mee naar huis en laat haar zijn telefoon achter. Hij is arm, zij is mooi en zelfverzekerd. Ze is een prinses. Alles is tegen hen. Stephanie is een orka trainer bij Marineland. Pas wanneer de show tragisch wordt, brengt een telefoontje in de nacht hen weer bij elkaar. Als Ali haar vindt, zit de prinses in een rolstoel 🦼 ze is haar benen kwijt en een hoop illusies. Hij zal haar eenvoudig helpen, zonder medelijden, zonder medelijden. Ze zal weer leven.

De Belg, Mathias Schoenaerts zal blijken briljant te zijn in deze rol van SAM naast een fragiele Stephanie gespeeld door de eerlijke Marion Cotillard: De Rouille et d'os Trailer.The King's Speech

De jaren '30, in het Verenigd Koninkrijk. Prins Albert heeft een serieus stotterprobleem. De troonsafstand van zijn oudere broer dwingt hem de troon op te eisen.

Dankzij zijn spraaktherapeut 💬 met ongewone methoden gespeeld door Geoffrey Rush, maakt "Bertie" (Colin Firth) enorme vooruitgang: The King's Speech Trailer.De toutes nos forces

Julien lijdt aan een handicap waardoor hij zijn tienerdromen niet kan waarmaken. Hij neemt dan deel aan de triatlon 🚴🏼♂️ in Nice aan de zijde van zijn vader.

Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal, belicht deze film de "vader-zoon" relatie 🐢 maar ook de welwillende aanwezigheid van een moeder, gespeeld door Alexandra Lamy, die de rol van SAM op zich neemt met haar gehandicapte kind: Trailer De toutes nos forces.Het bos van mijn vader

Gina, 15, groeit op in een liefdevol gezin aan de rand van het bos. Ze bewondert haar onvoorspelbare en grillige vader Jimmy, wiens uitspattingen ze bereid is te vergeven. Tot de dag dat de situatie onhoudbaar wordt: Jimmy kantelt en het fragiele evenwicht van het gezin wordt verbroken. In onbegrip en opstand sluit Gina zich aan bij een plaatselijke tiener om haar vader te redden.

Met deze film belicht regisseur Véro Cratzborn de situatie van SAM's 🐢 soms heel jong, die een ouder met psychische stoornissen ondersteunen 🧠 : La forêt de mon père trailer.


Hors Norme

Bruno en Malik leven al 20 jaar in een wereld apart, die van autistische kinderen en jongeren 💙. Binnen hun respectieve verenigingen leiden zij jongeren uit moeilijke wijken op om deze als hypercomplex omschreven gevallen te beheren. Een ongewoon verbond voor ongewone persoonlijkheden.


Chamboultout

Béatrice viert met haar familie de release van haar boek 📖 : ze vertelt hen over het ongeluk van haar man dat hun leven op zijn kop zette. Frédéric heeft zijn gezichtsvermogen verloren 👩🦯 en kan zich er niet van weerhouden alles te zeggen wat hij denkt: hij is een onvoorspelbare en ongefilterde echtgenoot geworden, hoewel hij nog steeds grappig en verleidelijk is. Maar dit boek, een ware lofzang op het leven, zal een vreugdevolle strijd ontketenen, want ook al heeft Beatrice de namen veranderd, iedereen in haar omgeving probeert haar karakter terug te vinden. De vriendengroep en de familie zijn in beroering... maar sommige stormen zijn heilzaam.

Beatrice, op het scherm gespeeld door Alexandra Lamy, is SAM 🐢 van haar man Frédéric (José Garcia), ze gebruikt het schrift om haar getuigenis af te leggen: Trailer Chamboultout.


Nos étoiles contraires

Hazel Grace en Gus zijn twee ongewone tieners met een verwoestend gevoel voor humor en een gebrek aan respect voor conventies. Hun relatie is zelf ongewoon, aangezien ze elkaar ontmoetten en verliefd werden op een steungroep 💪 voor kankerpatiënten.

In deze film neemt dit koppel, ondanks dat ze ziek zijn, de rol van SAM 🐢 voor elkaar op, omringd door de zorgzame maar ook overweldigende bezorgdheid van hun geliefden : Nos étoiles contraires Trailer.


The father

Terwijl hij ouder wordt en steeds minder onafhankelijk, weigert een vader 👴 hulp van zijn dochter. Terwijl hij de situatie ziet verslechteren, begint hij te twijfelen aan zijn geliefden, zijn eigen geest en zelfs aan wat echt is. Neurodegeneratieve ziekten 🧠 behoren tot de situaties waarin naasten geleidelijk de rol van SAM overnemen 🐢 met alle moeilijkheden van dien: The father Trailer.

Deze niet-limitatieve lijst van films behandelt verschillende manieren om de rol van SAM 🐢 op zich te nemen en een geliefde, plotseling of geleidelijk, zijn autonomie te zien verliezen. De gelegenheid om de discussie over bepaalde gevoelige onderwerpen te openen; om woorden en beelden te geven aan een soms moeilijk, soms gelukkig gevoel dat alleen SAM 🐢 kent of zal kennen.

Wil je meer films 🎥 ontdekken waarin SAM's 🐢 worden uitgelicht? Ga naar onze SAM playlist afleiden op SAM the Carers Network Youtube Channel!

Deel dit artikel