Familie spanning of conflict? Gebruik gezinsbemiddeling

Gepubliceerd op 12/02/2021 Gepubliceerd door Le Réseau SAM
Deel dit artikel

Familiebemiddeling, die gemakkelijk wordt gebruikt in de context van echtelijke relaties, is niet zo bekend voor het beheer van conflictsituaties in het gezin. Het kan echter een goede manier zijn om de spanningen op te lossen die kunnen ontstaan in gezinnen die een zieke, gehandicapt of bejaard familielid moeten onderhouden.

Zelfs als het begeleiden van een dierbare een verrijkende ervaring blijft, kan het in sommige gevallen een bron van lijden of conflicten worden 🤜🤛 Vooral wanneer de ziekte of handicap een te grote plaats inneemt in de relatie tussen de verzorger en zijn dierbare. Een voorbeeld? Sarah dacht dat ze het juiste deed, wilde haar afhankelijke moeder helpen en nam een leidende rol op zich ten opzichte van de rest van de broers en zussen 👨👩👧👧 Dit werd natuurlijk snel vermoeiend voor haar, maar ze kon geen uitweg vinden.

Familiebemiddeling heeft het mogelijk gemaakt oplossingen te vinden zodat elk lid van het gezin zijn plaats kan vinden. Een paar woorden over deze aanpak...Wat is gezins meditatie?

Het is een proces van opbouw of wederopbouw van de familieband, gebaseerd op de autonomie en verantwoordelijkheid van de individuen. Door het organiseren van vertrouwelijke bijeenkomsten stimuleert de gezinsbemiddelaar hun communicatie 💬 en het beheer van hun conflict.

Dankzij deze communicatie ruimte zal het helpen om de communicatie binnen de familie 👨👩👧👧 of broers en zussen te herstellen en concrete afspraken te vinden die iedereen goed uitkomen. Bemiddeling zal ook helpen om de taken opnieuw in evenwicht te brengen, de schuld van alle betrokkenen weg te nemen, meer positieve banden te creëren en weer quality time te krijgen. En vooral voor de SAM 🐢 zal het vaak een kwestie zijn van zijn gewone leven te verzoenen met zijn leven als verzorger.


Waarom een familiebemiddelaar ?

Wanneer een familielid hulp nodig heeft, leidt dit vaak tot spanning 🤜🤛 in het familieweefsel. In dit soort situaties kunnen oude wrok gevoelens weer de kop opsteken en een hele reeks gevoelens naar boven brengen : woede 😡 schuldgevoel, frustratie, moedeloosheid 😔... Natuurlijk zal elk lid van het gezin anders reageren, afhankelijk van zijn of haar positie, zijn of haar relatie met de persoon die wordt geholpen, zijn of haar levens- en gezinssituatie. Bemiddeling zal helpen om de familierelaties glad te strijken en iedereen in staat te stellen zijn plaats te vinden bij de verzorgde persoon, door gespreksruimten aan te bieden 💬 waar iedereen zich kan uiten.

Enkele concrete voorbeelden waarbij bemiddeling een positieve rol kan spelen?

👉 Het oplossen van communicatieproblemen tussen de SAM 🐢 en de zieke of gehandicapte persoon

👉 Het oplossen van meningsverschillen tussen familieleden over belangrijke beslissingen

👉 Verlichting van de spanningen in het gezin of het koppel in verband met de rol van de SAM 🐢
Hoe werkt gezinsbemiddeling?

In de regel is het eerste gesprek gratis. Het kan anoniem en vertrouwelijk gebeuren door de SAM 🐢 de hulpvrager of een ander familielid. In dit eerste gesprek kan worden nagegaan of gezinsbemiddeling goed aansluit bij de behoeften van de persoon. Een sessie duurt tussen 1u30 en 2u en het aantal sessies varieert naargelang het geval.

In ieder geval kan bemiddeling niet plaatsvinden zonder de toestemming ✔️ van alle betrokkenen. En hoe eerder gebruik wordt gemaakt van gezinsbemiddeling, hoe meer complexe situaties kunnen worden voorkomen.

Om een bemiddelingsdienst te vinden, raadpleeg onze medisch-sociale gids!

Samenvatting van het artikel

Een familiebemiddelaar kan helpen een familiegeschil in der minne te schikken, of zelfs preventief te werk gaan wanneer er spanningen ontstaan. Een familiebemiddelaar kan u helpen om: ☑️ Hulp aanvaarden of krijgen voor een zwak familielid ☑️ Omgaan met spanningen rond belangrijke beslissingen zoals verhuizen naar een zorginstelling, keuzes rond het levenseinde... ☑️ Beheer van conflicten in verband met erfopvolging
Deel dit artikel