Het coördinatiecentrum, de architect van het behoud van uw autonomie thuis!

Gepubliceerd op 25/02/2021 Mis à jour le 23/12/2022
Gepubliceerd door Le Réseau SAM
Deel dit artikel

Het organiseren van thuishulp en zorg is vaak een echte hoofdpijn! De meeste mensen zijn niet op de hoogte van het bestaan van coördinatiecentra die tot taak hebben de zorg- en hulpverlening rond de patiënt te coördineren. 

Focus op dit waardevolle beroep met Catherine Ballant, directeur van Soins chez Soi.

Wie kan gebruik maken van een coördinatiecentrum voor thuiszorg?

Hoewel zij doorgaans verbonden zijn aan een onderlinge verzekeringsmaatschappij, hoeft u niet aangesloten te zijn bij de onderlinge verzekeringsmaatschappij "partner" om gebruik te kunnen maken van de diensten van het coördinatiecentrum van uw keuze. Iedereen kan contact opnemen met een coördinatiecentrum als hij of zij zich zorgen maakt over een situatie van duurzaam of occasioneel verlies van autonomie 👩🦽. De maatschappelijk werkers werken samen met de potentiële begunstigde en zijn of haar omgeving om te bepalen welke diensten moeten worden verleend. De diensten kunnen gedurende de week variëren, zodat de persoon die zijn autonomie verliest, regelmatig aanwezig is. De geplande bezoeken variëren in duur van enkele tientallen minuten voor verpleging 👩⚕️ bijvoorbeeld, tot maximaal 3 of 4 uur voor thuiszorg 🧹🛒 goed.




Wat is de rol van een coördinatiecentrum?

De coördinatiecentra zijn in de jaren tachtig opgericht en er zijn er bijvoorbeeld vijf erkend en goedgekeurd door de COCOF in Brussel. Concreet bestaat de opdracht van de coördinatiecentra, die bij decreet is vastgesteld, erin de thuiszorg te bevorderen 🏡 door alle mogelijke zorg en bijstand en aldus een vroegtijdige opname in een instelling (ziekenhuis, rusthuis, enz.) te voorkomen.


De coördinatiecentra voeren een uitgebreide beoordeling uit van de situatie van de patiënt om passende thuiszorg en -begeleiding op te zetten. Er wordt dan een zorgplan opgesteld. Dit plan wordt aangepast aan de ontwikkeling van de situatie. Het doel is van geval tot geval te werken door bijvoorbeeld de zorg zo nodig stand-by te zetten of te reactiveren naar gelang van de behoeften van de patiënt en zijn omgeving.




Hoe kan deze zorg via een coördinatiecentrum worden opgezet?

Per telefoon ☎️ ! Dit is de beste manier om de communicatie aan te gaan omdat de persoon soms de verschillende banen zoals bijvoorbeeld huishoudelijke hulp en thuiszorg door elkaar haalt of zijn werkelijke behoeften verkeerd inschat. Het telefoongesprek maakt het ook mogelijk de juiste vragen te stellen, de medische voorschriften te controleren, de hulp aan te passen aan het budget van de persoon 💰 en een overzicht van de situatie te geven aan de maatschappelijk werker die het dossier overneemt. Voor ernstigere gevallen voert de maatschappelijk werker de anamnese bij de patiënt thuis uit 🏡.


Dit gebeurt in overleg met de familie en de behandelende arts 👨⚕️ die het verzoek aan onze diensten kan doen. Een zorgcoördinator treedt op als een soort architect. Het wordt op maat gemaakt naargelang de aanvraag en de situatie, omdat wij rekening houden met de specialisaties van de dienstverleners, de gesproken talen, de geografische nabijheid, enz. Voor bepaalde dienstverleners die moeilijker te vinden zijn, zoals gezinshulpen of thuisverzorgers, stellen wij voor dat de begunstigde op een wachtlijst wordt geplaatst. Dit is zeldzaam... maar het kan gebeuren.





Welk soort diensten kan worden verleend met de steun van een coördinatiecentrum?

Zo ongeveer alles! Het gaat van klassieke verpleegkundige zorg 👩⚕️ tot ziekenhuisopname thuis via verloskundigen, fysiotherapeuten, podologen, pedicures 🦶 enz. die van de zorgorde zijn. Maar we stellen ook voor diensten op te zetten zoals gezinshelpers 🛒 huishoudelijke hulp 🧹 thuiszorg, vervoer 🚑 telemonitoring, opticiens, tandartsen 🪥 diëtisten of zelfs kappers 💇 aan huis.


Het doel is een samenhangend plan van zorg- en dienstverlening op te stellen door bijvoorbeeld passages goed te verdelen over de week om een dagelijkse aanwezigheid bij de persoon te garanderen. Als de verpleegster bijvoorbeeld om de dag komt, komen de kapster en de thuishulp op de andere dagen om het schema van de begunstigde niet te overbelasten, een oogje in het zeil te houden en hem de hele week door sociale contacten te laten onderhouden.





Kan een ASM zich tot een coördinatiecentrum wenden? Waarom?

Een SAM 🐢 kan bij ons terecht wanneer ze maar willen, maar hoe eerder hoe beter natuurlijk! Wij kunnen alle zorg en diensten in gang zetten na een enkel telefoontje van de SAM en voor elke begunstigde een gepersonaliseerd plan opstellen dat de SAM 🐢 veel werk uit handen neemt in zijn dagelijkse routine.




Kan iemand die in een coördinatiecentrum werkt de SAM's identificeren? Hoe?

Ja, de maatschappelijk werkers in de coördinatiecentra zien de SAM's onmiddellijk 🐢 en hun uitputting 😴 tegenover de situatie die zij meemaken. Trouwens, meestal zijn het zelfs naaste verzorgers die zichzelf negeren!




Ben je op de een of andere manier een SAM?

Het personeel van de coördinatiecentra helpt regelmatig patiënten en hun familieleden, maar met een professionele pet op. Zij zijn opgeleid om uitputting bij het familielid van de patiënt op te sporen. In zekere zin zijn deze professionals dus ook ASM's!



Vind alle contactgegevens van de coördinatiecentra in de medische en sociale gids van SAM le Réseau des Aidants of ontdek ze op video:

Soins chez Soi presenteert zich! Coördinatiecentrum voor thuishulp en verzorging in het Brussels Gewest.


Aide et Soins à Domicile stelt zich voor!

Coördinatiecentrum voor thuishulp en verzorging in het Brusselse Gewest met tegenhangers in het Waalse Gewest.


Vivre à domicile stelt zich voor ! Coördinatiecentrum voor thuishulp en thuiszorg in Waals-Brabant met tegenhangers in het hele Waalse Gewest.


Soins A Domicile Coordination centre for home help and care actief in het Brusselse Gewest met tegenhangers in het Waalse Gewest.


CSD-Brussel 

Thuishulp- en zorgcentrum actief in het Brusselse Gewest met tegenhangers in het Waalse Gewest.

Het coördinatiecentrum, de architect van het behoud van uw autonomie thuis!

Samenvatting van het artikel

De coördinatiecentra zijn een belangrijk contact om u te helpen thuis te blijven. De maatschappelijk werkers zijn er om: ☑️ Maak een evaluatie van de situatie met u en uw omgeving ☑️ U thuishulp en zorgdiensten aanbieden zoals ✔️ Verpleegkundige zorg Fysiotherapeuten ✔️ Thuiszorg ✔️ Familie of huishoudelijke hulp ...die u kan helpen zo lang mogelijk thuis te blijven. Hoewel zij partners zijn van ziekenfondsen, hoeft u niet aangesloten te zijn om van de diensten van het coördinatiecentrum gebruik te kunnen maken, ook niet bij ontslag uit het ziekenhuis.

Tags

  • Maatschappelijk werkster
  • Thuisdienst
  • Thuiszorg
  • Instelling
  • Help
  • Dienst
  • Verzorger
  • Behoefte
  • Coördinatie
  • Organisatie
  • Verpleegster
  • SAM
  • Thuiszorg
  • Huishoudhulp
  • Huishoudhulp
  • Gezinshulp
  • Kapper
  • Centrum
  • Coördinatiecentrum
  • Raadpleging
  • Verpleegkundige zorg
  • Zorg
Deel dit artikel