Hoe werkt thuisonderwijs? Wat zijn de bestaande regelingen?

Gepubliceerd op 31/03/2020 Mis à jour le 25/04/2023
Gepubliceerd door Le Réseau SAM
Deel dit artikel

Het kan gebeuren dat sommige zieke kinderen niet meer naar school kunnen of dat zij door hun moeilijkheden het traditionele onderwijs niet kunnen volgen. Maar wat dan? Het leren opgeven? Natuurlijk niet. Het is perfect mogelijk om door te gaan met school maar dan thuis en het is nog beter om plezier te hebben!

Plezier hebben tijdens het leren is essentieel, dus als naar school gaan 👩🏫 ingewikkeld wordt, is er nog altijd de oplossing van thuisonderwijs. Een privéleraar kan enkele uren per week komen om thuis les te geven 🏡 of gewoon, het is mogelijk, wanneer u SAM bent 🐢 om uw kind vooruit te helpen dankzij enkele aangepaste hulpmiddelen.

In dit artikel vindt u ideeën en pedagogische trucs zodat het zwakke kind ondanks zijn leerproblemen toch kan blijven studeren zonder zich te hoeven verplaatsen.

Procedures en juridische context

Verplicht onderwijs

De leerplicht geldt tot de leeftijd van 18 jaar en betekent niet noodzakelijk dat men verplicht is een school te bezoeken. In feite gaat het vooral om verplicht onderwijs, d.w.z. eenvoudigweg het volgen van het officiële leerplan en het laten valideren van kennis door middel van voor de hele Federatie toetsen in het kader van het zogenaamde "gewone" onderwijs.

Niettemin vereist thuisonderwijs registratie. Het is noodzakelijk een officieel document in te vullen dat aan het Ministerie van Onderwijs moet worden teruggestuurd om de autoriteiten in kennis te stellen van de keuze van de schooloriëntatie van het kind. Terwijl sommige ouders ervoor kiezen hun beroepsloopbaan op te schorten om zich volledig aan de opvoeding van hun kroost te wijden, doen anderen een beroep op leerkrachten 👩🏫 die bij hen thuis komen.

Luc Boland, de vader van Lou, vertelt over de schooltijd van zijn zoon.


Gewoon of speciaal onderwijs

Als gevolg van een handicap of ziekte hebben sommige ouders te maken met een enigszins gewijzigd onderwijstraject voor hun kinderen. Terwijl sommigen via zogenaamde "redelijke" aanpassingen in de traditionele schoolomgeving het reguliere onderwijs kunnen volgen, worden anderen gedwongen zich tot het speciaal onderwijs te wenden.

Onderverdeeld in 8 verschillende types, is de opdracht van het buitengewoon onderwijs een schoolomgeving te bieden die beter is aangepast aan de behoeften van leerlingen met een ziekte of 👩🦼 een handicap.

Type 5 is gewijd aan ernstig zieke kinderen die regelmatig 🏥 in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Het doel is om hen in staat te stellen toegang te krijgen tot onderwijs ondanks hun verblijf in het ziekenhuis.

Leermiddelen voor thuisonderwijs

  • Basisonderwijs.online : Op basisonderwijs.online vinden leerkrachten primair onderwijs gratis (actueel) lesmateriaal, dat toegankelijk is gepositioneerd.
  • Klascement : KlasCement verrijkt en vereenvoudigt de onderwijspraktijk van elke leraar via een netwerk van verbonden leraren, organisaties en de leermiddelen die zij delen. Door gevalideerde bijdragen te ontsluiten via een vakkundig onderhouden en ontwikkelde website met peerreview bouwt KlasCement mee aan kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen. 

U kunt ook huisleraren vinden in onze medische en sociale gids.

Kent u nog andere nuttige hulpmiddelen voor thuisonderwijs? Mail ons gerust op info@reseau-sam.be zodat we ze aan de lijst kunnen toevoegen 🙂

Hoe werkt thuisonderwijs? Wat zijn de bestaande regelingen?

Samenvatting van het artikel

Onderwijs is een wettelijke verplichting, maar het is mogelijk om met enkele aanpassingen een studie af te ronden en toch thuis te blijven: ☑️ Stappen en juridische context ☑️ Gewoon of speciaal onderwijs ☑️Het leerplan

Tags

  • School
  • Onderwijs
  • Domicile
  • Leren
  • Onderwijs
  • Ouder
  • SAM
  • Thuisschool
  • Corona
  • Ziek kind
  • Onderwijstips
Deel dit artikel