Huisvestingsoplossingen voor mensen met beperkte mobiliteit

Gepubliceerd op 17/02/2021 Mis à jour le 23/12/2022
Gepubliceerd door Le Réseau SAM
Deel dit artikel
Image info utile

Accommodatie vinden in België is niet eenvoudig. Nog meer voor mensen met beperkte mobiliteit, die speciale voorzieningen in hun huis nodig hebben. Gelukkig zijn er enkele oplossingen om u te helpen een woning te vinden die is aangepast aan de situatie van uw dierbare.

Al meer dan 45 jaar zet Access&Go-ABP zich in om mensen met beperkte mobiliteit 👩🦽 in staat te stellen zelfstandig te wonen.


De opdrachten van de VZW bestaan uit het aanbieden van toegang tot openbaar vervoer 🚌 om hun verplaatsingen in de stad te vergemakkelijken en, vooral, woningen die aangepast zijn aan hun behoeften.





Een referentiesite voor het vinden van aangepaste woningen: Accesshouse.be

Op het vlak van huisvesting is Accesshouse.be een website gewijd aan het vinden van aangepaste woningen voor 👩🦽 gehandicapten en/of ouderen 👴🏿 in Brussel en Wallonië.


Via de site kunnen beheerders van aangepaste/toegankelijke woningen 🏡 woningzoekenden informeren over het beschikbare aanbod.


De zoekopdracht kan worden uitgevoerd aan de hand van verschillende criteria, waarvan de belangrijkste zijn: het type accommodatie (appartement, huis, studio, enz.), de regio, de provincie, het aantal kamers of de gewenste prijsklasse.


De site biedt ook de mogelijkheid om een "zoekopdracht naar accommodatie per profiel op accesshouse.be" uit te voeren. Hiermee kunt u aan de hand van een tiental vragen een profiel van uw dierbare opstellen waarmee u zijn of haar mate van zelfstandigheid kunt inschatten. Door een profiel voor uw familielid aan te maken, kunt u volledig gepersonaliseerd en dus efficiënter zoeken.




Is het mogelijk om een sociale woning te vinden als ik een handicap heb?

Er zijn ook aangepaste sociale woningen 🏘️. De te volgen procedure om ervan te profiteren bestaat uit twee stappen.


👉 Eerst moet u zich inschrijven bij een openbare huisvestingsmaatschappij (SISP). Deze vennootschappen beheren meer dan 39.000 sociale woningen in Brussel.


Voor het inschrijvingsformulier voor een van deze SISP's kunt u contact opnemen met de Société de Logement de la Région Bruxelloise (SLRB) op 02/533.19.11. Raadpleeg de lijst met 19 SISP's in Brussel.


👉 De tweede stap is het invullen van een informatieformulier. Met dit formulier kan de Vereniging u zo goed mogelijk adviseren over het type woning waarin u uw familielid wilt laten wonen.



Een andere oplossing: hulp krijgen om een bestaande woning aan te passen

Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de herhuisvestingstoelage in het leven geroepen, een financiële steun waarmee huurders met een laag inkomen kunnen verhuizen naar een aangepaste woning. Deze uitkering is beschikbaar voor elk huishouden waarvan een van de leden voor ten minste 66% gehandicapt is of 65 jaar 👴 of ouder is en meer dan een jaar in een niet aan zijn behoeften aangepaste sociale woning heeft gewoond.


De herhuisvestingstoelage wordt in feite in twee fasen ontvangen. In een eerste fase ontvangt het huishouden een verhuisvergoeding. In de tweede fase ontvangt het huishouden een huurtoeslag waarmee het een duurdere huur dan voorheen kan financieren (rekening houdend met de aanpassingen aan de aangepaste woning).


Zie de criteria voor het ontvangen van een herhuisvestingstoelage.


Wallonië

In Wallonië biedt AviQ (Agence Wallonne pour une Vie de Qualité) hulp bij huisvesting voor mensen met een handicap. De financiële tussenkomst van AviQ is echter beperkt tot de aankoop van technische hulpmiddelen en woningverbeteringen, zowel voor standaardwoningen als voor sociale woningen. Wikiwhip is het Waalse portaal voor mensen met een handicap.

Huisvestingsoplossingen voor mensen met beperkte mobiliteit

Tags

  • Personne à mobilité réduite
  • PMR
  • Handicap
  • Uitkering
  • Financiële steun
  • Aangepaste huisvesting
Deel dit artikel