Wat is de status van "naaste mantelzorger"?

Gepubliceerd op 28/02/2022 Mis à jour le 19/09/2023
Gepubliceerd door Le Réseau SAM
Deel dit artikel

Na jaren van strijd hebben de verenigingen Aidants Proches en Aidants Proches Bruxelles actief meegewerkt aan het verkrijgen, in 2020, van een federale erkenning voor zorgverleners. Deze "status" geeft, naast het gevoel van erkenning, een voordeel in de vorm van thematisch verlof. Dit interview met Laura Danloy, projectleider van de vzw Aidants Proches Bruxelles, werd afgenomen door het SAM-team.

Wat is de status van "naaste verzorger"?

Sinds september 2020 kan elke persoon die regelmatig een naaste met verlies van autonomie begeleidt ♿👵 door zijn ziekenfonds worden erkend als naaste verzorger. Deze herkenning gebeurt in twee fasen:

👉 De eerste fase is een algemene erkenning van de naaste verzorger waarmee hij/zij een erkenningscertificaat kan krijgen. Deze algemene erkenning is een manier om mantelzorgers te waarderen voor de hulp die zij bieden aan de persoon die zij begeleiden. Deze erkenning is toegankelijk voor alle gezinsverzorgers, ongeacht hun status (beroeps, gepensioneerd, werkloos, gehandicapt, enz.) en ongeacht hun leeftijd (ook minderjarigen kunnen worden erkend).

👉 De tweede stap is de mogelijkheid om thematisch verlof te krijgen van drie maanden voltijds of zes maanden deeltijds (halftijds of 1/5e). Het verlof kan in meerdere termijnen worden opgenomen (3 keer 1 maand voltijds OF 3 keer 2 maanden deeltijds). Tijdens de verlofperiode zal de NEO een financiële vergoeding betalen. Dit verlof is niet automatisch, je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen.

Het hele proces van erkenning gebeurt met de sociale dienst van het ziekenfonds van de naaste verzorger. De onderlinge verzekeringsmaatschappij geeft een certificaat af waarin staat of:

 • 👉 U bent erkend als naaste verzorger of niet
 • 👉 U hebt toegang tot het sociaal recht verbonden aan de wet op de erkenning van de naaste verwanten. Dit sociale recht komt overeen met thematisch verlof.

Waarom erkend worden als "naaste verzorger"?

Door uw ziekenfonds worden erkend als naaste verzorger is in de eerste plaats een erkenning voor alle taken die u met uw naaste uitvoert, alle tijd die u besteedt aan het helpen van uw naaste. Het is een manier om mantelzorgers zichtbaar te maken en het belang van hun aanwezigheid bij hun dierbare. Voor verzorgers betekent deze erkenning dat zij zich ervan bewust worden dat helpen moeilijk kan zijn en dat steun kan worden gevraagd.

Naast deze erkenning moedigen de VZW Hulpverleners Proches & Hulpverleners Proches Brussel de mantelzorgers altijd aan om contact op te nemen met de sociale dienst van de ziekenfondsverzekering om te informeren naar de diensten die bij het ziekenfonds beschikbaar zijn en die hen zouden kunnen helpen. Elke ziekenfonds biedt prestaties aan die "aanvullende prestaties" worden genoemd, d.w.z. dat ze bovenop de verplichte terugbetalingen van de gezondheidszorg komen.

In het dagelijkse leven kan dit certificaat ook helpen... Sommige gemeenten bieden premies 💰 in verband met het erkenningsstatuut van de naaste verzorger... (en we hopen dat er andere rechten komen🤞). Sommige naasten hebben ook aan onze VZW kunnen getuigen dat de erkenning hen heeft geholpen om op het werk over hun situatie te praten en regelingen te treffen.

Ten slotte is deze wet op de erkenning van gezinsverzorgers het resultaat van het werk van de vzw Aidants Proches, Aidants Proches Bruxelles en de ziekenfondsen. Dit werk gaat dagelijks door. Om op te komen voor mantelzorgers en steun te krijgen (naast thematisch zorgverlof) is het belangrijk dat zoveel mogelijk mantelzorgers worden erkend. Hoe meer verzorgers vertegenwoordigd zijn, hoe meer gewicht de VZW's en de onderlinge maatschappijen bij de politici hebben.Enkele details over verlof voor gezinsverzorgers

Om te weten of u al dan niet in aanmerking komt voor verlof, zal de mutualiteit u vragen hoe afhankelijk uw familielid is. Maar wat betekent dit? Hoe kom je erachter wat je afhankelijkheid is?

U kunt de vraag aan verschillende diensten stellen:


 • 👉 De SPF Sécurité Sociale waarbij u of uw familielid de erkenning van invaliditeit heeft aangevraagd
 • 👉 Het ziekenfonds van de persoon die u helpt

De afhankelijkheid van uw familielid moet gemiddeld 12 punten verlies van autonomie bedragen en deze twee diensten kunnen u deze informatie geven.

Hoe profiteer je van verlof als je er eenmaal recht op hebt? In het algemeen moet je twee dingen doen:


 • 👉 Informeer uw werkgever
 • 👉 Vraag de RVA om je tijdens dit verlof een toelage te betalen. Het bedrag van deze uitkering varieert volgens bepaalde criteria (openbare of particuliere sector, alleenstaande werknemer of niet, enz.)

Dit is de algemene informatie, maar wij adviseren in het algemeen dat naaste verzorgers in dit proces worden begeleid door contact op te nemen met :


 • 👉 Hun vakbond
 • 👉 Het sociaal secretariaat of de personeelsdienst van uw werk
 • 👉 DE ONEM (02/515.44.44)
 • 👉 Uw sociaal verzekeringsfonds (voor zelfstandigen)

De juridische hotline 👩⚖️ van Réseau SAM 🐢 is elke donderdag gratis bereikbaar op het nummer 02/474.02.44 📞; meer informatie over de erkenning van "naaste verzorger" vindt u in onze tab "Infos". 

Wat is de status van "naaste mantelzorger"?

Samenvatting van het artikel

Kortom, de wettelijke erkenning ⚖️ van naasten wordt gedaan : ☑️ Op basis van federale criteria via de sociale dienst van de ziekenfondsverzekering. ☑️ Sommige ziekenfondsen kennen via hun aanvullende verzekering bepaalde voordelen toe aan hun leden die erkend zijn als naaste verzorgers. Concreet geeft de status het recht op: ☑️ Een nieuw thematisch verlof: het "zorgverlof" 🧑💼 om tijdelijk voltijds of deeltijds te kunnen stoppen met werken om zich te wijden aan zijn rol als zorgverlener.

Tags

 • Erkenning
 • Wederzijdse Verzekering
 • Thematisch verlof
 • Verzorger
 • Status verkrijgen
 • Status van de mantelzorgers
Deel dit artikel