Welke weg moet ik volgen om de juiste beslissingen te nemen?

Gepubliceerd op 02/03/2021 Mis à jour le 26/09/2023
Gepubliceerd door Le Réseau SAM
Deel dit artikel

Mantelzorger zijn betekent je tijd en energie geven. Het betekent ook soms belangrijke beslissingen nemen namens de verzorgde persoon, die daar zelf niet altijd toe in staat is. Anne-Sophie Kersten, levenscoach, geeft enkele tips om deze beslissingen te nemen.

"Moeten andere artsen worden geraadpleegd voor verder advies?" "Is het niet tijd om hulp te zoeken bij een gespecialiseerde instelling of thuiszorg?" "Als ik nu niet meer aan het werk ga, zal ik dan ooit weer kunnen terugkeren? Deze beslissingen zijn soms zwaar en hebben belangrijke gevolgen voor alle betrokken partijen: voor SAM, voor de persoon die wordt verzorgd en voor de mensen in hun omgeving. Gebruik dit advies als leidraad bij uw besluitvorming.








Het kiezen van een handelwijze gaat soms gepaard met sterke emoties.

Verwelkom deze, zelfs als ze ongemakkelijk lijken. Proberen je angst te negeren 😨 je verdriet 😥 je woede 😠 ze het zwijgen op te leggen is een garantie voor een boemerang retour. Probeer om te beginnen het ene van het andere te onderscheiden. Ben je verdrietig? Ook boos? En achter die woede zit toch ook angst? Neem de tijd om met jezelf in contact te komen, meerdere keren per dag. Je emoties hebben je iets te vertellen!






Volg uw behoeften als indicatoren.

Achter die adrenalinestoten, die tranen die ondanks je stromen, die slapeloze nachten, zitten je basisbehoeften die worden uitgedrukt. Zie ze als indicatoren 💪 Uw angst kan wijzen op een onvoorwaardelijke waarde voor u (uw persoonlijke ontwikkeling, respect voor intimiteit, het welzijn van het gezin, hulp aan ouderen...). Een keuze maken zonder je eigen behoeften te kennen, is de kracht van die behoeften ontkennen.





Vraag het aan je omgeving en aan deskundigen.

Met wie kun je praten over je twijfels? Aan de meest betrokken mensen, natuurlijk. De kortste weg is hen om hun mening te vragen. Laat hen, indien mogelijk, ook hun behoeften kenbaar maken. Vraag het ook aan je omgeving 👪 en deskundigen, maar met mate: je zult merken dat iedereen zijn eigen welwillende of verlichte advies zal geven, hier in de ene richting, daar in de andere, en dat ze niet altijd in overeenstemming zullen zijn met je eigen behoeften.





Verlaat de rotonde.

Een moeilijke beslissing nemen is als een onbekende rotonde opdraaien 🔄 en een afslag moeten kiezen. Eerst draai je, je peilt de mogelijke opties. Dan heb je idealiter genoeg informatie verzameld en ben je aan de beurt. Soms kom je vast te zitten op de rotonde, niet in staat om een richting te kiezen. Pas op voor vragen die steeds weer andere vragen oproepen, ze maken je duizelig 😵 Misschien moet je het idee accepteren dat de perfecte richting niet van deze wereld is. Dat elke tweesprong leerzame obstakels en onvermoede voordelen biedt. En dat je niet zeker kunt zijn totdat je een duidelijke keuze hebt gemaakt.



Vraag jezelf af voordat je ja zegt.

Heb je de neiging niet te weten hoe je nee moet zeggen? Of tenminste te snel ja zeggen? Transactionele analyse stelt drie korte vragen voor die je jezelf moet stellen wanneer je op het punt staat ja te zeggen


👉Wil ik het doen?


👉 "Heb ik de capaciteit om het te doen?" (tijd, geld, gezondheid...)


👉 "Ben ik bevoegd om het te doen?"


Als je niet 3 keer ja hebt geantwoord, moet je waarschijnlijk nee zeggen ❌


Anne-Sophie Kersten is levenscoach, gespecialiseerd in de Palo Alto Brief en Strategische Methode.


www.askcoach.be

Welke weg moet ik volgen om de juiste beslissingen te nemen?

Samenvatting van het artikel

Beslissingen nemen over onze eigen koers of een keuze maken over een kwetsbare dierbare kan complex zijn. Er zijn een paar sleutels om ervoor te zorgen dat we in de goede richting gaan: ☑️ Ons bewust worden van onze emoties ☑️ Rekening houden met iemands behoeften ☑️ Erover praten met anderen Een stap zetten ☑️ Nadenken alvorens te aanvaarden

Tags

  • Vie quotidienne
  • Beheer
  • Beslissing
  • Gevolg
  • Bemiddeling
  • Verzorger
  • Keus
  • Het leven als mantelzorger
  • Weten hoe je nee moet zeggen
  • SAM
  • Emotie
  • Vraag
Deel dit artikel