OVER DE VZW

Waarom het schildpadsymbool ? 🐢 💚

Het SAM-netwerk is ontstaan uit een vaststelling: elke dag zijn enkele duizenden mensen (meer dan één Belg op vijf!) actief in het helpen, ondersteunen en begeleiden van een naaste die zijn of haar zelfstandigheid verliest door ziekte, ongeval, invaliditeit of ouderdom...

Deze handelingen zijn natuurlijk, want anderen helpen is een instinctief gedrag. Omdat deze handelingen meestal geen deel uitmaken van hun werk, omdat zij worden toegevoegd aan een vaak toch al druk dagelijks leven, leiden zij uiteindelijk tot grote vermoeidheid. Een diepe uitputting die kan leiden tot een burn-out. Uit de statistieken blijkt dat één op de drie verzorgers (in het geval van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer) uiteindelijk eerder "vertrekt" dan de persoon die zij ondersteunen!

✅ Waarom SAM ? Waarom een schildpad ?

Afgezien van het acroniem Solidariteit Thuis, heeft de naam "SAM" een welbewust affectieve dimensie.

Het is kort, makkelijk te onthouden... en het is menselijk. Om het te personifiëren, hebben we het een klein symbool gegeven: de schildpad. Een dier dat al het beste dat de mens te bieden heeft vertegenwoordigt: het belichaamt doorzettingsvermogen, wijsheid, solidariteit.

✔️ • De schildpad is een symbool van wijsheid en een lang leven... Het is zelfs het dier dat het "gewicht van de wereld" op zijn schild draagt in indiaanse overtuigingen !

✔️ Zij is dus een perfecte vertegenwoordigster van de SAM’s, die ook wijs en volhardend moeten zijn om hun broze dierbaren dagelijks op armlengte te dragen...

En U zei solidariteit ?

✔️ Als een schildpad zich met zijn schild omgekeerd vindt komt een van zijn medeschildpadden helpen om hem recht te zetten 🐢😉.

Van BOB naar SAM

SAM is opgericht om al de mantelzorgers te helpen en hun uitputting te voorkomen. Gebaseerd op het model van BOB het “personnage” dat uiteindelijk zijn plaats vond in de wereld van de feestgangers, creëerden wij SAM.

Ons doel : ervoor zorgen dat iedereen die een naaste of een minder naaste ondersteunt... 😉... vrijwilliger of professioneel.. Als zodanig worden herkend en erkent.

Dat ze zichzelf “SAM” kunnen verklaren en daarom de vele hulpmiddelen die voor hen beschikbaar zijn kunnen identificeren en troost kunnen vinden bij andere SAM’s die hun situatie begrijpen  want om hulp te vinden, moet je begrijpen dat je er baat bij kunt hebben!

SAM HET NETWERK VAN VERZORGERS, BETER DAN MOND-TOT-MONDRECLAME ! VERBANDEN LEGGEN VOOR EEN MEER VERENIGDE WERELD !